dilluns, 3 de març del 2008

Maresme - Turó d'en Vives (759 m)

Aquesta vegada tocava trepitjar el parc natural del Montnegre - Corredor on es troba el sostre comarcal del Maresme. L'excursió com sempre es circular i sortim i arribem al mateix punt intentant no repetir itinerari. El desnivell absolut de la sortida no sembla gaire difícil, però enganya ja que no pares de pujar i baixar i finalment fas mes desnivell acumulat.

La ruta va per camins amples la major part del temps, excepte la pujada final al Turó d'en Vives i la baixada que haurem d'evitar de seguir ja que ens vam perdre i vam acabar perduts entre matolls i zarzas. La forma correcte seria baixar pel mateix camí de pujada fins a trobar el primer trencall i seguir-lo en sentit contrari al que hem vingut.

Veurem diferents tipus de boscos, des de cireres en flor en aquesta època, castanyedes, alzines sureres, alzines, roures,... es un paisatge en continu canvi ja que parem per totes les cares del massís pràcticament.

Dades de la ruta:

Data : 2 - 3 - 2008
Temps pujada : 2h 20 min
Temps de baixada : 2h 26 min
Distancia : 13 Km
Alçada mínima : 480 m
Alçada màxima : 759 m
Desnivell absolut : 275 m
Desnivell acumulat : aprox. 500 m (Hi molta pujada i baixada que afegeix desnivell)
Dificultat : Fàcil (Fer la baixada del Turó d'en Vives per la mateixa pujada, no seguir el nostre itinerari que complica molt la baixada)
Cartografia :
“Montnegre - Corredor” Editorial Alpina 1:25:000
“Maresme” Institut Cartogràfic de Catalunya 1:50000



Aproximació:

El punt de partida de la ruta es Sant Martí del Montnegre on podem arribar si venim de Barcelona sortint a sant Celoni i passat els bombers a mà dreta agafarem el trencall que ja no deixarem. Després de uns quants quilòmetres de pista forestal arribarem sense pèrdua ja que està molt ven indicat.

Si venim del nord podem sortir a Hostalric i per la comarcal que va a Sant Celoni trobarem el trencall a mà esquerra abans d'arribar als bombers.

Itinerari:

10:52h Sortim des de Sant Martí de Montnegre.



10:53h Agafarem el camí que puja per on hem arribat amb cotxe i passarem davant un restaurant fins a trobar-nos una pista forestal ample que agafarem cap a l'esquerre seguint el GR-92 en baixada.


10:59h Durant aquest primer tram del camí trobarem alguns cireres florits.


11:01h Troben un primer trencall que agafem cap a la dreta.

11:11h Aquest primer tram fins a Santa Maria de Montnegre el fem pel vesant nord del masis i podem veure natura que neix a les zones més humides com les falgueres.


11:14h Travessem un castanyer que al ser de fulla caduca en aquesta època està ben pelat.


11:15h De seguida tornem a canviar de bosc ara mes mediterrani on dominen les alzines i els pins.


11:25h Un revolt per on es deixa veure el sol entre els castanyers.


11:33h Ja fa uns quants metres que el camí s'enfila i trobem un trencall que hem de agafar cap a la dreta tal i com ens mostren els indicadors. El camí continua en pujada fins a Santa Maria de Montnegre.


11:40h Un revolt per on baixa un torrent, sec amb aquesta temporada de falta de pluges, plé de molsa i falgueres.


11:42h Bonica vista d'un bosc de fulla caduca que des de aquesta distancia no sabria dir si son Roures, fagedes o castanyers.


11:47h Un niu artificial en un castanyer


11:53h La font del Degotell baixava gairebé sec un revolt abans d'arribar a Santa Maria de Montnegre.


11:55h A la Font de Santa Maria si que baixava aigua.


11:56h Ja hem arribat a Santa Maria de Montnegre, encara que avui dia està en ruïnes.




També podem gaudir de l'esplandit roure de Santa Maria dues vegades centenari i catalogat com a arbre monumental.



Es un bon moment per descansar i estirar les cames, que ja hem fet uns quants quilòmetres encara que només 100m de desnivell.




12:10h Ens posem en marxa pujant pel camí menys marcat però ample i ben visible que surt al costat dret de Santa Maria. En aquesta època de l'any plena de fulles seques.

fem que camini un mica la Núria i que conegui la natura.


12:19h En alguns trams l'aigua ha desfet part del camí.


12:24h Arribem a un camí que hem d'agafar cap a la dreta. El camí perd pendent i continua més planer.


12:24h Trobarem dos desviaments mes que hem d'agafar seguides cap a l'esquerre.



12:37h Desprès de recuperar una mica amb un camí mes planer ara toca acabar de pujar fins a al Turó Gros pel camí de la dreta.


12:43h Ja podem veure la torre de guaita que es troba al cim del turó Gros o La Telefonista com a vegades es coneix.


12:53h Deixem enrere el Turó Gros i travessem una roureda per un camí on trobarem bastants tolls.


12:55h Hi ha qui no perd l'oportunitat de fer un bany.


12:57h A la dreta del camí podem veure un grup de faigs que destaquen, son els faigs d'en presses.


13:00h Ens trobem amb el GR-5 que seguim cap a l'esquerra. De tornada l'agafarem però cap a la dreta. En pocs metres de pujada arribarem a vaivé de can casanova. Baixarem fins a una nova pujada que ens portarà a una nova cruïlla.


13:06h Dels tres possibles camins el de l'esquerre es el GR-5 i el que continua recte i el de la dreta van cap al turó d'en vives. Nosaltres agafem el de la dreta, encara que quan vam planejar la ruta volíem agafar el que va recte. Aquest camí no està ressenyat al mapa, però es troba amb el que va recte després d'una estona.


13:06h Cap a l'esquerra.


13:09h Cap a l'esquerra. Un cop fet el cim hauríem de tornar a aquest punt i continuar recte per no baixar per on van anar nosaltres que es poc recomanable.


13:21h El camí es talla i apareix un indici de corriol a la dreta marcat amb unes fites de pedra que es combinen amb fites de formigó. Les hem de seguir i estem a pocs metres del cim.

13:26h Ja hi som!!! El cim no es res de l'altre mon, però com deien els clàssics no importa la fita sinó el camí per arribar. El turó d'en Vives podem llegir en un cartell de fusta sobre una bustia on trobarem un taper amb una llibreta per inscriuren's.



Afegim algun comentari a la llibreta.



Algú amb molta manya ha fet un Betlem amb trossos de fusta.


14:04h Deixem el cim i intentem baixar per la vessant oposada a la que hem pujat. Sembla que hi un caminet marcat, encara que bastant brut. El seguim, però l'acaben perdent i decidim continuar cap avall amb tendència cap a l'esquerra fins a trobar el GR-5. Desprès d'una hora i mitja de lluita encarnissada amb el bosc sortim a la llum.... buf!!! i amb la Núria a l'esquena no s'ho recomano a ningú. Estem al GR-5 que seguirem fins al punt per on hem vingut.


16:00h Seguim el GR-5 en forta pujada fins a trobar el trencall de 3 camins que havien deixat a l'anada. Seguim pel GR-5 per on vam venir fins al camí on vam trobar el GR-5 a l'anada. Aquesta agafem el camí a l'esquerre direcció al coll de Basses.


16:03h El coll de les Basses


16:05h Ja de baixada travessem una fageda mentre seguim el GR-5 que ja no deixarem fins al final gairabé.


16:21h Ens trobarem amb el GR-92 a l'esquerre, continuem a la dreta, sempre en baixada fins a una nova cruïlla on tenim 3 opcions. Agafem la del mig, el GR-5.


16:29h Seguim el GR-5 fins que sortim a una pista ample amb una torre de electricitat que es on hem començat aquest matí. Nomes queda deixar la pista i agafar el cami que baixa fins al restaurant i a sant Martí de Montnegre.

Val la pena acostar-se fins a l'església per poder gaudir de les vistes del massís del Montseny.




Fins aviat que ja no trigarà el bon temps.

6 comentaris:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Per a un cotxer normal que tal és la pista fins a Sant Martí de Montnegre?

Dani ha dit...

cap problema, la pista està en perfecte estat.

Joan Muñoz Pinós ha dit...

A 13 d'abril l'ermita de Santa Maria està arranjada, i el Roure està caigut, trencat per la seva base, va caure en el mes de febrer d'aquest any, segons uns cartells que ha posat, una verdaera llàstima.

david_chipie ha dit...

Aquesta ruta tal com la descriviu seria ciclable? Gracies!