divendres, 21 de març del 2008

Tarragones - La Mola (317 m)

Aprofitant una estada a Vila-seca, tenim intenció de fer alguns cims pels voltants. El primer pensant que seria més fàcil ha sigut el sostre comarcal del Tarragonès. Es una ruta llarga de 16 Km aproximadament i bastant perdedora ja que la cartografia 1:50000 del ICC no es la més adient ni la més actualitzada, però no vam trobar res més.

Dades de la ruta:

Data : 20 - 3 - 2008
Temps pujada : 2 h 18 min
Temps de baixada : 1 h 21 min
Temps total : 3 h 39 min
Distancia : 15,8 Km
Alçada mínima : 54 m
Alçada màxima : 317 m
Desnivell absolut : 263 m
Desnivell acumulat : 368 m
Dificultat : Fàcil tècnicament, però una mica perdedor ja que la cartografia no es la més adient.
Cartografia :
"Tarragonès" Institut Cartogràfic de Catalunya 1:50000


Aproximació:
Podem aparcar el cotxe en una esplanada asfaltada que hi ha just a la sortida de la Pobla de Montornès abans de travessar per un pont les vies del tren si venim del de Tarragona.


Itinerari:

10:30h Des de l'explanada on deixem el cotxe i direcció al pont que travessa les vies del tren seguim les marques del GR. Un cop passat el pont girem a la dreta per un petit corriol que de seguida arriva a un carrer asfaltat que seguirem cap a la dreta.


10:50 h La carretera asfaltada deixa pas a una pista forestal en un pont sobre les vies del tren.



11:03 h Arribem a una bifurcació. Nosaltres seguim el GR pel camí de la dreta que de seguida es farà més estret.


Es època de que les erugues surtin.


11:06 h El Mas Gibert destaca sobre un turó. De baixada li farem una visita mes aprop.


11:08 h El camí es mes estret ara.

11:11 h El corriol travessa un bosc de pins.

11:15 h Desprès de travessar una pista forestal seguint el corriol que ressegueix el GR i passem davant el que semblen antics aixoplucs. En trobarem durant tota l¡excursió sobretot a la baixada.


11:33 h Una estona pujant i arribem a un camí ample. En aquest punt deixem el GR i agafem el camí cap a l'esquerra.

11:50 h Uns 10 minuts caminant i just quan arribem a dalt de tot i el camí ja comença a baixar trobarem un camí que surt a l'esquerre del nostre. Aquest camí ens portarà a un mirador natural uns 8 minuts caminant on tindrem una bona vista cap al mar.

12:06 h Tornem al camí que havíem deixat per visitar el mirador i continuem i després de caminar uns 12 minuts aproximadament el camí fa un fort revolt de gairebé 360º en un radi bastant ample. En aquest revolt trobarem un corriol no gaire marcat i difícil de veure que surt a l'esquerra.


12:13 h Seguirem aquest corriol i en poca estona sortirem a un camí mes ample a tocar d'una casa de pagès on hi han varies màquines i tractors avariats. El seguirem cap a la dreta. Passem per un tancat on hi ha un jardí molt ben arreglat tot ple de cactus.


12:16 h Sortirem a un camí en mig del revolt que seguirem cap a la dreta. Si girem cap a l'esquerra ens estalviarem gran part del camí i sortirem si no deixem la pista ample a l'ultim tram abans de l'ascensió a La Mola. Poder es una drecera que val la pena ja que la part del camí que ve ara es la menys agraïda. Ens podem estalviar uns 40 minuts aproximadament.


12:22 h De seguida hem de girar per un camí ample cap a l'esquerre aquesta vegada on el camí baixa.


12:35 h Quan podem veure una masia nova, hem de prendre el camí que surt a l'esquerre, una mica més estret que pel que marxàvem però siguen ample encara.


12:39 h Quan sortim del bosc, després d'un fort pendent que ens fa treure la llengua, arribem a una clariana on hi han plantes plantades. Estem en un Gasoducte que hem de resseguir una estona.

12:50 h El Gasoducte continua, però nosaltres el deixem per continuar cap a la l¡esquerra al creuar-nos amb una pista forestal just quan s'acaba la pujada.

12:54 h Arribem al mig d'un revolt d'un nou camí que hem d'agafar cap a l'esquerre.


12:59 h Passem per un bosc de pins.


13:00 h El camí torna a trencar-se en dos i agafem el que va cap a la dreta

Sembla que el camí estigui tallat, però son indicacions per vehicles.


13:04 h A la dreta del camí ample surt un corriol indicat amb una llossa que ens portarà en fort pendent fins al cim de la Mola.


13:07 h Últims metres abans d'arribar. Ja es veu el vèrtex geodèsic que marca el cim.

13:08 h La Mola.


14:19 h Sortim del cim seguint el corriol marcat amb marques verdes ó marques de color gris.

14:27 h Seguim les marques entre el bosc.


14:29 h Deixem les marques verdes i seguim les de color gris. Les de color també ens portarien però ens fa fer més volta baixant per la carena contigua.


14:42 h Una bonica vista de Mas Gibert


14:46 h Ens trobem unes construccions de pedra durant gran part del recorregut que semblen aixoplucs.


14:50 h Un abreujador natural.


14:51 h curiosa imatge on el vent ha plegat uns pins que havien nascut sobre unes llosses de pedra.

14:54 h Ens trobem una pista forestal que haurem d'agafar cap a la dreta, però abans farem una visita a Mas Gibert seguint recte travessant la pista forestal.

15:05 h Un passeig entre les ruïnes del antic Mas i un petit descans per canviar a la Núria en un reco que queda arrecerat del vent. Tornarem pel camí on hem vingut i girarem a l'esquerra. Seguirem la pista i trobarem en uns minuts el camí pel que vam passar pel matí. El seguirem fins al cotxe segunt les marques del GR.


15:45 h Arribem al cotxe.








4 comentaris:

Anònim ha dit...

Tens molta raó..., bastant perdedor!

Molt bona feina...

http://geo-sostres-cat.blogspot.com/2008/01/tarragons-la-mola-307-m.html

Anònim ha dit...

jo crec que us vau complicar perque la guia dels sostres comarcals diu de fer-la desde bnastre i realment és molt més curta i no tant perdora.Amb poc mes d'una hora ja està feta.

Anònim ha dit...

Des de Bonastre no seria fer el Sostre Comarcal des de la Comarca corresponent, òbviament que és més curt... Simplement són diferents maneres de fer.

Dani ha dit...

Moltes gràcies pels comentaris tots son benvinguts.

Nosaltres no busquem fer la ruta més curta, si no que sempre intentem fer ruta circular d'unes 3 hores a ser possible per algun indret que no coneixem si ja havíem fet el cim. No seguim cap guia, ni llibre... agafem mapa Internet i entre tot ens muntem la ruta a mida. A vegades surt bé i d'altres no tant però el descobrir sempre es un bon company de caminada.

Salutacions i bons sostres.