dimecres, 25 de juny del 2008

Garrigues - Punta del Curull (1021 m)

Aprofitem el pont de la revetlla de Sant Joan hi passem uns dies a Reus des d'on farem un parell de sostres comarcals.

Aquesta excursió es bastant difícil de resseguir ja que encara tenint una bona cartografia es difícil trobar els camins per on vols anar i alguns camins no apareixen, d'altres camins de petit recorregut PR no estan correctament senyalitzats ni ressenyats al mapa així que amb GPS i tot ens va costat unes quantes encigalades trobar els camins. De fet van trigar mitja hora a trobar el camí d'inici ja que vam començar per dos camins erronis i vam haver de recular.

Dades de la ruta:

Data : 23 - 6 - 2008
Temps pujada : 1h 14 min
Temps de baixada : 1h 49 min (inclosa la parada de dinar de 30 min aproximadament)
Temps total : 3h 3 min
Distancia : 6.75 Km
Alçada mínima : 695 m
Alçada màxima : 1021 m
Desnivell acumulat : 434 m
Pendent màxim positiu : 28%
Pendent màxim negatiu : -27%
Pendent mitjà positiu : 13.7%
Pendent mitjà negatiu : -13.5%
Dificultat : El camí es fàcil amb forta pujada algun tram i bastant difícil d'orientar-se.
Cartografia : " Garrigues" Institut Cartogràfic de Catalunya 1:50000
"Muntanyes de Prades" Editorial Piolet 1:25000


Aproximació:

Sortirem des de una zona de pícnic que hi ha al costat de l'ermita de Sant Miquel de la Tosca que trobarem seguint una pista forestal de 2 Km que surt des de la carretera que comunica els pobles del Vilosell i La Pobla de Cérvoles a pocs kilòmetres del Vilosell . Deixarem el cotxe al costat de l'ermita en una gran esplanada.

Descripció de la ruta:

A l'àrea de pícnic trobarem unes graelles i taules per preparar carn a la brasa, encara que en aquesta època l'us estava prohibit per risc d'incendis.

Una mica més amunt seguint la pista forestal trobarem les 7 fontetes, on es fàcil endevinar d'on prové el nom, encara que haurem de recular per tal de començar l'excursió.

12:04 h Comencem la ruta per un corriol que surt al costat de l'ermita i que està indicat amb marques grogues i blanques. Aquest camí surt de la part anterior de l'ermita tal i com entrem a l'àrea de pícnic. Per la part de darrere surt un altre corriol però desapareix el rastre als pocs metres.

12:17 h Seguim les marques grogues i blanques fins que ens trobem un altre corriol. Aquest corriol nosaltres el vam agafar cap a la dreta, però es possible que la bona ruta sigui per l'esquerre ja que van seguir un camí que no estava marcat al plànol i que pujava força per després baixar.


12:26 h El corriol es frondós però es pot transitar en tot moment sense problemes i te alguns forts pendents que ens faran suar la samarreta. En algun descans podem veure alguna vista del Vilosell.12:47 h Al fons i destacant sobre la plana podem veure un parc eòlic.12:48 h Una mica més de pujada uns minuts de baixada i ens trobem amb un camí mes ample que segons el mapa hauria de ser el PR-C 184 i que seguirem cap a la dreta ara per terreny més planer amb alguna pujadeta.

13:05 h Trobarem més endavant un trencall a la dreta que puja i que agafarem.


13:08 h Travessarem una pista cimentada i seguirem per un corriol en fort pendent.


13:12 h El pendent es molt fort i constant.


13:17 h Buf!! ja som a dalt i a mà esquerre podem seguir un corriol que ens portarà al cim de la Punta del Curull ja visible en una passejada.


13:18 h La punta del Curull. No parem gaire ja que el vent bufa amb força.


Vista de Vilanova de Prades a la vall i seguint la carena veiem les antenes i la torre de guaita per on passarem.


La Núria amb les seves ulleres


13:31 h Desfem l'ultim tram de pujada fins al camí per on hem pujat i el seguim direcció a les antenes i a la torre de guaita per un corriol que a estones es torna més ample. Hi ha un punt on veurem a mà dreta una marca de color groc en forma de ferradura i que després vam trobar que era d'indicació per arribar a una cova. Volíem trobar el PR-C 184 per baixar, però no el vam trobar i després de caminar una bona estona paral·lels al camí principal vam tornar a sortir al camí principal. Per tant es pot continuar pel camí principal si es vol encara que la variant es molt entretinguda i amb formacions rocoses interessants, encara que més lenta i una sortida una mica accidentada amb grimpadeta inclosa.

13:34 h Resseguim les marques grogues entre les formacions rocoses de conglomerats. Aprofitarem una bona ombra amb unes pedres per seure per donar de menjar a la Núria que ja li toca.


14:09 h Després de la parada per dinar continuem per la variant.


14:21 h Sortim de la variant al camí principal sense haver trobar el camí que volíem per baixar així que provarem un altre que baixa des de el coll de l'Abellar passada la torre de guaita.


14:32 h El camí fa un fort revolt al coll de l'Abellar on agafarem el nostre camí que surt cap a la dreta al principi del revolt. El camí es ample però no gaire ben marcat, però fàcil de seguir.


14:47 h Arribem a un replà on podem anar a l'esquerra o a la dreta, una mica difícil de veure si vas distret. Girarem cap a la dreta girant uns 270 graus.


15:08 h El camí ja es tot de baixada. Veurem que s'ens ajunta un corriol que puja i que deixarem per seguir baixant sense pèrdua fins que arribem a l'àrea de pícnic per la vessant contraria a on vam començar la caminada.