divendres, 7 d’agost del 2009

RIBERA D'EBRE - Xàquera ó La Creu de Santos (942 m)

Aquesta ruta que transcorre per la vall de Cardó no ens ha permès de assolir el cim a falta d'uns 100 metres de desnivell per coronar, ja que havien barrat el pas amb unes tanques de color verd i pals i troncs. Des de lluny es podia veure molt tros de la muntanya amb aquestes tanques verdes. No sabem el motiu però no vam passar d'aquí per si estaven per evitar algun perill.

Dades de la ruta:


Data : 6 - 8 - 2009
Temps pujada : 3h
Temps de baixada : 2h (amb la parada per dinar)
Temps total : 5 h
Distancia : 10,7 Km
Alçada mínima : 490 m
Alçada màxima : 942 m
Desnivell acumulat : 500 m (molts errors als gps)
Pendent mitjà positiu : 21 %
Pendent mitjà negatiu : 21 %
Dificultat : fàcil.
Cartografia : Cardó - Rasquera (mapa serra de cardó). Editorial Piolet 1:10000

Track:
Descarrega


Aproximació:

La ruta comença a l'explanada que queda davant l'antic convent Balneari de Cardó, just a l'entrada de la planta embotelladora.Descripció de la ruta:

11:03h Sortim seguint la carretera que ens ha portat fins aquí fins que trobem un cartell que posa: CAMÍ RAMADER "RACO DEL MAS" on deixarem la carretera per entrar al camí.Deixem enrere el Balneari11:14h A pocs metres de començar el camí hem de agafar un corriol que surt a l'esquerre en pujada11:15h Una pujada i ens trobem amb les ruïnes de "Lo paller"

on veurem també un antic lavabo11:16h Una mica pla i una mica de pujada i ja podem veure sobre nostre l'ermita de la Santíssima trinitat.11:29h Deixem que la Núria pugi algun tram mentre gaudim de les vistesun pessebre a la ermitapassarem pel mig de les restes de l'ermita per continuar el camí11:46h Cada vegada la Núria aguanta més i vol fer mes tros caminant12:08h Arribem al portell de Cosp on vam estar dubtant per on continuar una bona estona, i finalment vam encertar continuant recte en baixada pel camí més marcat que et fa perdre uns quants metre de desnivell guanyats.12:14h Trobarem una variant, que seguirem a la dreta ja que hem de voltar tot el massis que tenim a la nostra dreta.12:17h Seguim pel corriol i aquí trobarem un pas de baixada divertit12:24h El camí es civilitza al passar per zones d'antics conreus.12:35h Arribem al refugi de la font del teix que sembla estar en molt bon estat.12:41h Uns metres mes amunt trobem la font del teix amb l'espectacular teix on podem parar a fer un mos a les taules que han improvisat amb roques.12:55h Vorejarem la muntanya per zones de matolls baixos una bona estona.13:18h Seguirem pels corriols marcats, on patiran els que portin pantalons curts ja que son matolls tipus genebre i punxen una mica, i haurem de estar atents ja que hem de deixar els corriols per pujar al portell del bou seguint les fites.13:25h Després de un fort pendent ja som a dalt i seguirem cap a la dreta per la carena.13:42h Seguim carenant i abans de començar una baixada ja podem veure al fons el nostre destí, el cim de Xàquera o la Creu de Santos.13:49h Des de el camí podem veure el nostre punt de partida, el antic Balneari.14:04h Seguirem baixant i ens trobarem amb un trencall a l'esquerre que ens portarà a dalt del cim. Peró uns quants metres més amunt ens trobem amb el pas barrat. Decidim no arriscar i tornem fins a trobar el trencall que havíem deixat i seguim baixant.14:21h Trobarem indicadors que ens marcaran el camí per tornar al Balneari, però abans farem una parada a la cova dels porcs per menjar abans de baixar mes.15:25h Arribant ja quasi al balneari trobarem una petita capella.15:35h A la dreta sobre un turó trobem Sant Simeó Estilita ó ermita de la columna.Seguim la pista ample fins arribar just on tenim el cotxe en pocs minuts.

De tornada a casa podem parar en un mirador que ens deixa unes vistes precioses del balneari.
5 comentaris:

nando ││││ ha dit...

Ei, vam fer aquesta setmana santa la ruta i la teua descripció ens va servir bastant (la majoria que havíem trobat eren en sentit contrari).
El que flipem és que ho féssiu amb la xigueta a coll... quines màquines!

Gràcies i endavant amb la empresa!

pd: segueix tallat i ple d'arbres caiguts

Dani ha dit...

Gràcies Nando,

M'alegro que us hagi servit ni que sigui d'inspiració. Sempre intentem fer rutes a mida, circulars i d'unes 3h, encara que a vegades es fa difícil ...mmm ... i cada vegada mes per que Núria pesa mes i queden menys cims dels fàcils...

Salutacions

Rosa Maria ha dit...

Nosaltres la vam fer al juny i en sentit contrari, vam fer el cim però baixant aquell pas no està barrat i continua sent molt perillós, és fàcil relliscar.
Felicitats a la Núria, tota una campiona.

Anònim ha dit...

El camí està tallat perquè els ramats de cabres no baixin de dalt les muntanyes i tenir el bestiar controlat, els excursionistes poden creuar la tanca sense cap problema.

Anònim ha dit...

Hola Dani, fa més d'un any que no publiques cap excursió. Què passa? et necessitem.
Jordi.