diumenge, 27 de febrer del 2011

TERRA ALTA - Tosseta Rasa (1217 m)

Dels pocs sostres baixos que ens queden i per tant lliures de neu teniem dos relativament a prop per terres del Tarragonès. El cap de setmana faríem estada a Arnes des de on faríem la Tosseta Rasa i l'endemà el Puntal dels Escambrons.

Aquest sostre ja l'havíem intentat en altre ocasió pel Barranc del carrer ample però el mal temps ens va fer abandonar. Aquesta vegada per variar hem triat acostar-nos mes amb el cotxe fins al coll de les saleres i fer la volta cap a l'altre costat de forma que no hem de guanyar tant de desnivell.

Dades de la ruta:

Data : 26 - 02- 2011
Temps fins al cim : 2h 15min
Temps de tornada : 3h 25min
Temps total : 5h 40min
Distancia : 14.5 Km
Alçada mínima : 780m
Alçada màxima : 1217m
Desnivell acumulat : 620m
Pendent mitjà positiu : 4,5%
Pendent mitjà negatiu : -5%
Dificultat : No te trams tècnics però es molt llarga i es fa dura. La pujada a la Tosseta camp a través es fa dura. Alguna baixada empinada i relliscosa.
Cartografia : El port - Mapa Nord - Editorial Piolet

Track
Descargar

Aproximació:

De la carretera que uneix Horta de Sant Joan i Arnes, al costat d'una benzinera surt una carretera amb indicador cap als Ports que seguirem fins que arribem a l'area de picnic del Mas de la Franqueta sempre per asfalt amb alguns forats importants en algun tram on haurem de practicar la perícia.

Seguirem la pista deixant a la dreta el Mas de la Franqueta i de seguida trobarem dos camins, un que puja i altre que sembla que baixi a la dreta. Agafarem aquest de la dreta i de seguida travessarem un riu sec on a l'esquerra veurem una antiga tartera que es pot visitar ja que l'han arreglat amb panells informatius. Nosaltres seguirem la pista en mal estat en alguns trams però transitable fins arribar al coll de les Saleres on travarem alguns llocs per poder aparcar. Sabrem que hem arribat per que la pista ja comença a baixar.


Descripció de la ruta:

Uns metres abans d'arribar al Coll de les Saleres surt a ma esquerre un corriol marcat com a GR que seguirem en pujada.El corriols comença ben atapeit de Boixos i pedregósNo triguem gaire a travesar algunes tarteresTrobarem al llarg de la ruta alguns pins amb formes capritxoses

La fotógrafa oficial vol practicar i anirem fen paradetes de tant en tant que en aquest tram tot puja.Seguim el corriol que va franqueixant la muntanya tota l'estonaEntre els pins i les roques es fan unes composicions molt estétiques

En un dels trams on mes s'enfila el camí. Per sort no dura gaire i la Núria vol caminar.Arrivem a un pla on es troba el refugi de les closes. Aquí girarem a l'esquerre seguint els senyals de la ruta dels estels del vent de color blau.Al pla del refugi aprofitant a fer equilibrisSeguim per corriols a l'obaga entre boixos que paren el vent que farà tot el cap de setmana.Sortim del bosc i tenim unes vistes molt boniques de contrast de colorsArribant al coll de carabassesEl coll de carabasses. Aquí girarem a la dreta.Un altre pi de forma capritxosaLes vistes de la vall son fabulosesUn petit pla abans d'enfilar el pendent cap al cimLes combinacions de roca i pedra dels PortsLa pujada final a la Tosseta Rasa es campi qui pugui. Vam estar buscant algún corriol pero hi habia indicis que de seguida es perdien així que finalment pel dret i mica en mica.Ja som al cim amb un vent que convida a marxar ràpid.Continuarem carenejant fins que veiem al fons uns prats amb terrasses on hem d'anar a parar amb una casa al fons.d'on agafarem un corriol que remonta al coll pel costat de les terrasses.D'alt al coll ens espera un prat ben verdNo es un lloc gaire transitat però algú s'hi aventura.Al final de la pista deixem la pista que s'intueix per les roderes i agafem un corriol que surt a la dreta a pocs metres, que de fet es un dreçera de la pista.Arribem a un lloc on hi han tot de braus escampats que en veuren's s'arrepleguen dintre del tancat que estava trencat i podien sortir i entrar a plaer. Despres veiem el cartell que son braus perillosos!!!Trobem algún mas abandonat

Un gran pi al costat del corriol atreu la nostre atenció.Seguim pel corrio ben marcat sense perdues.i Sortim a la pista que habiem deixat a l'explanada d'herva.Arribarem a una altre explanada on deixarem el camí per seguir cap a la dreta seguint unes fites i indicis de camí marcat per unes lleugeres roderes dificils de veure.Seguim les fites i roderes pel plàFins que començem la baixada ja si per un corriol ben marcatM'encanten els portsA vegades semblen jardins japonesosSortim de nou a una explanada amb bones vistes on seguint les fites començarem el descens en baixada molt pronunciada a estones.Sortirem finalment a una pista que la seguirem cap a l'esquerre i ens portarà fins al cotxe en una mica mes d'una hora.

Una bona excursió per dormir bé.