diumenge, 23 de març del 2008

Baix Penedès - La Talaia de Montmell ( 861 m )

Aquesta es una ruta curta, però encara que no es difícil tècnicament haurem de fer servir les mans per progressar en algun moment, així que no la fa assequible a tots els públics. La ruta està senyalitzada en tot el recorregut que facilita les coses ja que la cartografia de la zona no està amb gaire detall.

Dades de la ruta:


Data : 23 - 3 - 2008
Temps pujada : 1 h
Temps de baixada : 1 h
Temps total : 2 h
Distancia : 5 Km
Alçada mínima : 600 m
Alçada màxima : 861 m
Desnivell acumulat : 300 m
Dificultat : Poc Difícil tècnicament, necessitarem les mans per progressar en alguns passos.
Cartografia :
"Baix Penedès" Institut Cartogràfic de Catalunya 1:50000


Aproximació:
Ens acostarem al poble de la Juncosa de Montmell i per la carretera principal, sense entrar al poble continuem fins que trobem indicadors cap a la Zona recreativa, que ens portarà per una pista forestal fins a una esplanada on hi han barbacoes . Aparquem el cotxe a la mateixa esplanada.

Itinerari:

Des de el poble de la Juncosa de Montmell tenim una vista perfecte de la ermita de de Sant Miquel a la base del cim de l'esquerre, el castell de Montmell dalt el cim de l'esquerre i la creu dalt del cim de la dreta. La talaia quedaria més a la dreta seguint la carena.

10:45 h Sortim de la zona recreativa de Montmell, seguint un indicador cap a la Talaia de Montmell per un corriol en fort pendent.10:47 h De seguida sortim a una pista forestal ample que seguirem cap a l'esquerre i el primer trencall a la dreta pujarem on hi ha una cadena que barra el pas als vehicles.


10:57 h Seguint pel camí trobarem un corriol ressenyat que surt a la dreta i que deixarem enrere per continuar pel camí fins a trobar un indicador. Nosaltres girem a la dreta cap a Sant Miquel i la talaia. Al tornar arribarem a aquest punt pel camí que continua recte.


10:59 h El camí s'acaba i comença un corriol on en algun tram necessitarem les mans per progressar.

11:00 h Vista de la esglesia nova del Montmell amb el poble al fons.


11:01 h Últims metres abans d'arribar a Sant Miquel.


11:03 h L'esglesia romànica del segle XII de Sant Miquel.


11:10 h Tornem al corriol i seguim cap amunt amb alguns passos amb major dificultat.


11:13 h Arrivem al coll que separa els dos cims, sobre dels quals están al costat esquerre el castell i a l'altre la creu. Primer visitarem el castell ja que sortim de la ruta i despres la creu que queda de passada.


11:17 h Després d'una curta però intensa pujada arribem a les ruïnes de l'antic castell de Montmell.El castell amb la creu al fons


11:25 h Tornem a baixar fins al coll i pujem a la creu en forta pujada també.


La vista del castell des de la creu.


11:27 h Continuarem per la carena per arribar a la Talaia de Montmell per terreny planer amb alguna pujada i baixada.11:48 h La Talaia de Montmell amb el vèrtex geodèsic.12:02 h Baixem per l'altre banda del cim per la carena també fins a trobar un cartell que ens indica que hem de girar a l'esquerre per tornar a l'àrea recreativa.


12:09 h La baixada la fem per la cara nord on podem veure el canvi radical a la vegetació.


12:11 h Passem davant el pi de les tres soques.


12:20 h Sortim a un camí ample on el poste ens indica que hem d'anar cap a l'esquerre.


Continuem al vessant nord del massís. Al llarg del camí anirem trobant informació d'algunes de les plantes: Aranyoner, Arboç, Marfull, herba pigotera, Bruc i Ginesta.


12:36 h El coll que separa la creu i el castell des del vessant nord.


12:48 h Arribarem al punt per on hem passat aquest matí just abans de que el camí es tornés mes dificil i només queda desfer el camí, però abans visitarem la nova església de Montmell que queda a la dreta del camí, a pocs metres de l'àrea recreativa.12:54 h Arribem al cotxe2 comentaris:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
David ha dit...

Muchas gracias por la info. Acabo de bajar de la Talaia (excursión mañanera), y tus indicaciones me fueron de mucha utilidad. He seguido tu mismo itinerario y he de comentar, tal como haces tú, que hay algún paso un poco complicadillo para personas que no estén acostumbrados a ir por la montaña, por lo que no es recomendable para el "turista urbano" (lo digo porque hoy me he encontrado a uno, y el hombre no sabia subir!).
Me ha gustado el itinerario de subida por las vistas y por lo "entretenido" de la subida, y la bajada por el otro lado nos descubre una fantástica masa forestal, muy bien conservada. Otra cumbre comarcal más en mi cuenta...

Fantástico blog, y ánimo con el reto!!!

Un saludo desde Cunit.