dilluns, 15 de setembre del 2008

Baix empordà - Puig d'Arques (535 m)

Aquesta excursió es pot fer bastant a mida ja que pots arribar fins al cim pràcticament amb cotxe per pistes forestals en bon estat, per tant pots deixar el cotxe tan aprop com vulguis. Nosaltres vam buscar de poder fer una ruta circular d'unes 3 hores. El més gratificant de la ruta es la vista des de el cim i passar a veure l'arboç de can Genoer.

Dades de la ruta:

Data : 10 - 9 - 2008
Temps pujada : 1h 26min
Temps de baixada : 1h 27min
Temps total : 2h 53min
Distancia : 11.66 Km
Alçada mínima : 112 m
Alçada màxima : 535 m
Desnivell acumulat : 532 m
Pendent màxim positiu : 35 %
Pendent màxim negatiu : -21%
Pendent mitjà positiu : 10%
Pendent mitjà negatiu : -8%
Dificultat : Fàcil.
Cartografia : "Baix Empordà" Institut Cartogràfic de Catalunya 1:50000
"Baix Empordà" Editorial piolet 1:30000
Aproximació:

Per arribar al punt de sortida passarem per la Bisbal d'Empordà direcció al poble de cruïlles on trobarem un trencalls asfaltat a l'esquerre en un revolt abans de trobar l'entrada al poble. Agafem la pista asfaltada i la seguim fins que trobem un trencall amb dos possibilitats asfaltades nosaltres agafarem el que va a l'esquerre. Seguim recte i travessem una riera en aquesta època seca i des de on acaba l'asfalt. Seguim per pista forestal en bon estat sempre per la principal deixant els trencalls que s'endinsen cap a les masies i camps fins a trobar una bifurcació. Agafarem el de l'esquerre que baixa en fort pendent fins que creuem una riera i veiem un poste on ens indica el camí cap al Puig d'arques. Allà mateix hi ha replà per deixar el cotxe.

Descripció de la Ruta
:

11:38h El poste ens indica el camí cap al Puig d'Arques.11:56h Després d'un començament en forta pujada passem per Mas Mates en ruïnes.

12:07h Veiem l'observatori que hi ha a dalt del Puig d'Arques encara lluny.12:12h Ens desviarem de la ruta per passar a visitar l'Arborç de Can Genoer.12:17h Abans passem per la font de Can Genoer en molt mal estat.12:20h L'arboç de Can Genoer amb el seu tronc espectacular que sembla més una olivera que un arboç catalogat com a arbre monumental.

12:54h Tornem al camí que havíem deixat i continuem cap amunt. Passem per la castanyeda de Can Genoer.13:01h A la dreta trobem un camí barrat amb una tanca que evita la circulació de vehicles no autoritzats que es per on hem d'anar.13:06h Ja nomes queda pujar fins a la base de l'estació meteorològica.13:07h Al costat trobem unes escales que ens pugen fins a un mirador de fusta. Al tanto a la baixada.La costa de Palamós, Calonge, Sant antoni...Sempre podem gaudir amb la natura que a vegades ens deixa.darrere l'estació podem visitar el Dolmen del Puig d'arques, bé de fet es una restauració.Tornem al camí principal i començarema baixar. Hem d'arribar fins a la tanca i continuar el camí en pujada.13:27h De seguida el camí baixarà per un camí cimentat de color vermell.13:34h Quan s'acaba el cimentat vermell hem de girar cap a l'esquerrai novament a l'esquerre només girar.14:13h Una bona estona baixant i arribem al coll de Bregó on farem una parada per donar de menjar a la Núria.
14:59h Tenim uns 25 minuts fins arribar al cotxe agafant el camí de l'esquerre i que baixa.