dilluns, 15 de setembre del 2008

Anoia - Bages - sant Jeroni (1237)

Aquesta es una excursió molt popular per l'accessibilitat i facilitats que ens ofereixen els funiculars i ho notarem amb la gent que ens acompanyarà durant tota la ruta de pujada. La baixada la farem pel camí vell molt menys transitat. Les vistes des de l'interior de Montserrat son espectaculars allà on mirem.

Val la pena després de l'excursió fer una petita visita a la Santa cova on es va trobar la Moreneta per un camí condicionat que va vorejant els penya-segats.

Dades de la ruta:

Data : 13 - 9 - 2008
Temps pujada : 57 min
Temps de baixada : 1h 8min
Temps total : 2h 5min
Distancia : 7.81 Km
Alçada mínima : 932 m
Alçada màxima : 1236 m
Desnivell acumulat : 397 m
Pendent màxim positiu : 21 %
Pendent màxim negatiu : -23%
Pendent mitjà positiu : 9%
Pendent mitjà negatiu : -12%
Dificultat : Fàcil.
Cartografia : "Anoia" "Bages" Institut Cartogràfic de Catalunya 1:50000
"Montserrat" Editorial Alpina 1:10000
Aproximació:

Per començar l'excursió hem de arribar al monestir de Montserrat bé amb cotxe, amb l'aeri ó amb el cremallera des de Monistrol. Nosaltres vam optar per agafar el Cremallera des de el pàrquing de cotxes de Monistrol. Un cop a l'explanada del monestir hem d'agafar el funicular de Sant Joan que ens deixa al Pla de les taràntules a 970m. Podem comprar un abonament que ens inclou tots els funiculars i aeris per 14 euros. Surt a compte nomes que agafis aquests dos de pujada i de baixada i encara pots agafar el de la Santa Cova i anar a veure uns audiovisuals.Descripció de la Ruta:

12:19 h Arribem al Pla de les Taràntules amb el funicular de Sant Joan i seguim les indicacions cap a la dreta direcció a Sant Jeroni. De seguida tenim a la vista algunes de les agulles clàssiques com la prenyada, la trompa de l'elefant o la mòmia.12:21 h A l'altre banda de la vall de Sant Jeroni tenim vista de la Gorra Frígia y la magdalena superior.12:23h Tenim un tram d'escales. El camí està en molt bones condicions.12:29h Bonica vista del monestir al fons de la vall.12:31h El camí s'obre pas entre dos parets de conglomerats tan característics de Montserrat.12:31h Una de les agulles més conegudes de Montserrat, el cavall Bernat.12:35h El camí nou de Sant Jeroni podem veure que es força turistics i molt ben protegit. Al fons veiem les antenes de telecomunicacions del mirador del Moro.12:47h Una altre vista del Cavall Bernat on ara podem veure la seva via d'escalada normal (60m, V) i amb algún escalador que ha aconseguit encadenar-la.El cap del Moro i els patriarques i al fons el Montcau.12:53h Ens trobem amb el trencall que haurem d'agafar de baixada i que indica cap al Monestir. Nosaltres continuarem a l'esquerre ara ja en forta pujada.12:56h El camí pasa per on pot però està en perfectes condicions.13:03h Arrivem al monestir de Sant Jeroni. Continuarem cap a l'esquerra. Si anem cap a la dreta anirema al mirador del Moro.13:09h No trigarem gaire a trobar les escales que ens portarán drets cap al cim.

13:13h Arrivem a un mirador acondicionat on veurem a l'esquerra el cim de Sant Jeroni amb el seu vertex geodèsic.El miradorVistes des de el mirador.13:15h Bufa el vent i fa fresqueta així que decidim no entretenir-nos gaire i començem a baixar pel camí de pujada fins que trobem el trencall que hem vist de pujada i que indicava cap al monestir. En aquest punt deixem el camí de pujada y ens enfonsem a la vall entre la vegetació.13:32h El camí vell de Sant Jeroni no està tan ben acondicionat com el camí nou, però està igualment en bon estat.13:51h Quan arribem al plà dels ocells hem de agafar el camí que surt a la dreta i deixar el que baixa fins al Monestir. El camí apartir d'aquí es torna més estret i menys transitat.13:58h El pas dels Trencabarrals entre dos agulles.14:08h Quan trobem un trencall amb un corriol deixarem el camí que baixa i seguirem en pujada cap a la dreta. Trobarem al moment un altre trencall cap a la dreta que puja en ziga-zaga fins al camí nou de Sant Jeroni que es per on vam anar nosaltres, encara que recomanem continuar rectes i arrivarem al mateix acamí però gairabé arrivant al plà de les Taràntules. aquesta segona opció fa una ascensió més progresiva.14:15h Ja tornem a ser al camí Nou de Sant Jeroni i deixem que la Núria camino una mica.14:23h Ja només queda seguir el camí fins al plà de les taràntules i baixar fins al Monestir amb el Funicular.

Si ens queda temps podem fer una visita a la santa cova on es va trobar la moreneta. Podeu veure algunes fotos d'aquest recorregut de uns 20 min de anana i 20 min de tornada si agafeu el Funicular.


5 comentaris:

El Pratero Solitario ha dit...

Hola, m'agradaria saber on aconseguir els mapes que publiques, que suposo són escanejats, doncs jo tenia una col-lecció de mapes d'El Periodico de fa més de 10 anys, però en un canvi de pis els vaig perdre.

Vosaltres on els aconseguiu?

Gràcies.

Dani ha dit...

Jo faig servir principalment mapes de 3 fonts diferents:

Alpina, Piolet i ICC.

Els millors sense dubte son els dos primers ja que son mapes excursionistes a una escala 1:25000 mentre que els del ICC son 1:50000 per tant menys detall, encara que d'aquests últims tens tota Catalunya i hi han zones que hauràs de fer-los servir.

Els mapes de la alpina els venen en format digital a la seva web www.editorialalpina.com o en paper a moltes tendes, però els hauràs de escaneijar encara que no et serà difícil de trobar al emule.

Els mapes de Piolet els has de comprar a les tendes de muntanya, escanejar i calibrar si els vols fer servir al GPS. Hi han zones que la alpina no cobreix i aquests molt millor que els del ICC.

Els del ICC tels pots descarregar de la seva web www.icc.es o al emule els trobaràs comprimits en un fitxer amb certa facilitat.

Salutacions

Apegao ha dit...

Estupendo blog.
Me encanta la descripcion y las fotos de la ruta.
Me permito agregar el blog a mis favoritos para cuando suba por Cataluña poder hacer alguna de estas rutas tan interesantes

www.viajeroentransito.com

Santi Val ha dit...

Molt xules la ruta, les fotos i la crònica!! I l'idea dels sostres també m'agrada molt!! Felicitats per el blog!!!

El puto amo ha dit...

Felicitats pel Blog , molt ben fet i entretingut de mirar.