dissabte, 16 de maig del 2009

Baix Llobregat - Albarda Castellana (1167m)

Per aquest sostre vam buscar una ruta que seguis un traçat diferent a Sant Jeroni per fer una excursió diferent i després de buscar vam decidir que la millor opció era pel vessant Oest de la muntanya.

Es una ruta amb forts desnivells, camins plens de pedres amb troncs que s'han d'esquivar i alguns camins una mica tancats i algun pas complicat ja a la pujada final de l'albarda Castellana.

Com sempre que podem busquem una ruta circular i aquesta vegada la sortida i arribada la fem coincidir al restaurant Vinya Nova on aprofitarem per dinar, una mica més tard del que teníem previst per que vam haver d'improvisar un rescat de la Lluna, la nostra gossa, que es va fer mal a les cames i vam haver de portar-la a sobre els 42 Kg que pesa més d'un 1 Km. Vam treure a la Núria de la motxilla i vam posar a la Lluna al deu lloc. El primer intent va durar 200m però després la vam lligar bé i sembla que anava contenta i tot.

Dades de la ruta:

Data : 16 - 5 - 2009
Temps pujada : 2 h 10 min
Temps de baixada : 1 h 50 min
Temps total : 4 h
Distancia : 9 Km
Alçada mínima : 475 m
Alçada màxima : 1167 m (Segons l'ICC)
Desnivell acumulat : 680 m
Pendent mitjà positiu : 17,50 %
Pendent mitjà negatiu : 18,5 %
Dificultat : Poc difícil, amb forts pendents i algun pas tècnic a la pujada final.
Cartografia : Montserrat. Editorial Alpina 1:5000

Aproximació:

La sortida la farem des de el restaurant al Vinya Nova a Collbató. Per arribar sortint de Barcelona seguirem la A2 i a la pujada del coll del bruc sortirem a Collbató i seguirem per la carretera que va paral·lela a la autopista fins que arribem al Bruc residencial on pujarem pel carrer de la Moreneta que es un carrer ample tipus rambla amb arbres de separació del dos sentits. De seguida es bifurca de dos i agafarem el de l'esquerre fins al final on girarem a la dreta fins al primer revolt on surt una pista de terra amb un cartell que indica la Vinya Nova. Només hem de seguir els cartells que ens portarà sense problemes.

Descripció de la ruta:

10:52 h Mirant de front a la Vinya Nova amb la muntanya de Montserrat darrere seguirem la pista cap a l'esquerre.


A la dreta tenim la Vinya Nova i a l'esquerre un camp de Vinyes.


11:00 h Aquest primer tram es planer i per una pista ample on trobarem algun cotxe. La Núria farà una bona part d'aquest primer tram.
11:15 h En aquest punt deixem la pista que en aquest últim tram ja pujava per agafar el camí dels Francesos.


El corriol està marcat amb un poste de fusta


11:22h A vegades la vegetació tanca el camí, però es pot passar bé.


11:26 h Seguirem les marques blanques i Grogues fins a les Pinasses, que es el coll just abans de pujar a la albarda Castellana.


11:29h Arriben a una petita terrassa on podem gaudir de les primeres vistes.


12:12 h El camí s'aplana una mica i a l'esquerre gaudim de les capritxoses formes de Montserrat12:24 h La Núria ja demanava feia estona poder caminar una mica, així que al primer replà li deixem que es cansi una mica.


Alguns aprofiten l'estona per prendre l'ombra una estona.


i altres per fer un mos.


12:53 h Ja som a les pinasses, on trobem tres possibilitats per seguir, agafarem la quens queda més a la dreta i seguirem unes marques de color blau que ens portaran fins al cim. A partir d'aquí hi han un parell de passos tècnics. El primer es un flanqueig de uns 5 metres i després un ressalt de 5 metres també amb una corda que ens ajudarà.Ja podem veure el cim, està a tocar!!!


12:58 h Aquest es el segon pas, el de la corda, on ens esperarà la Lluna.13:02 h Ja hi som, un altre Sostre Comarcal ... La albarda Castellana!!!! ... les vistes son fabuloses.


El Moro i al costat de l'antena el Mirador del Moro.


Sant Jeroni amb el seu mirador també i amb gent com sempre.


13:05 h De baixada s'agraeix la corda.


13:09 h Tal i com arribem de nou a les pinasses, agafem el camí que ens queda a la dreta i que baixa fent Ziga-zaga, fins a trobar el camí nou de Sant Jeroni.


13:11 h Quan arribem al Camí nou de Sant Jeroni cap a la dreta direcció al Monestir, es a dir, cap avall.


13:14 h Seguim baixant entre conglomerats per un camí molt ben condicionat.

13:25 h Aquí deixarem el camí nou de Sant Jeroni per agafar el camí del Pont que surt a la dreta per un petit corriol.als pocs metres trobarem un trencall que a l'esquerre ens torna al camí de sant Jeroni, així que seguirem a la dreta cap avall.


13:27 h bona senyal de que anem en la bona direcció veient el cartell que ens indica la Vinya Nova.


13:42 h Seguirem baixant sempre pel camí mes marcat fins que arribem a un petit replà on surten dos camins ben marcats, en aquest cas cap a l'esquerra.13:57 h El camí està en bones condicions en general, però haurem de passar alguns petits tallats sense dificultats i algun arbre caigut ja al final del camí.


a partir d'aquí ja no hi han més fotos ja que vam haver de carregar amb la lluna que s'havia ferit a les cames i no podia caminar, però seguint sempre el camí més marcar i cap avall arribarem a creuar el torrent del pont que baixa sec. Aquí haurem de vigilar ja que hem de buscar un camí que surt a la dreta. Al llit del riu sec veurem una gran fita de pedres i es el senyal de mirar a la dreta per deixar el llit del riu i buscar el corriol. Pocs minuts caminant ens portaran a la Vinya nova.