dilluns, 4 de maig del 2009

Plà de l'estany - Puig de Comaestremer - Puig Sesarques ( 888m )

Ara ja feia ben be uns 6 mesos que no en fèiem cap, degut al fred i al mal temps, així que ara que comença la bona temporada ja en tenim uns quants preparats.

Aquesta ruta per ser la primera de la temporada ens ha resultat molt dura, almenys a mi ja que Núria ja pesa més de 12Kg, que amb roba, els 2 kg de la motxilla i demés pot ser una càrrega de uns 16Kg i això durant més de 6 hores passa factura.

La ruta escollida va ser una que està marcada com a ruta Salamina amb uns postes i que es fàcil de seguir fins a l'ermita de sant Nicolau, on hem de deixar la ruta per trepitjar el sostre comarcal abans de començar la baixada. La pujada es preciosa, per un paratge molt humit i amb molta ombra que s'agraeix amb les temperatures que van fer, en canvi la baixada es mes "pastosa" amb bona part per carretera, així que pot ser millor una alternativa de baixada que teníem preparada però que vam descartar a última hora per anar sobre segur, però que marcaré sobre el mapa per si algú la vol fer.

A continuació copio un extracte de la web CAMINS sobre la confusió de informacions sobre aquest sostre comarcal (http://www.xtec.cat/~probert/it/pes/web.htm#sesarques)


Als mapes actuals de l'ICC el puig de Comaestremer no hi és. Segons ens havia dit un veí de la zona i tal com ens han confirmat membres del Centre Excursionista de Banyoles, també sobre la base del testimoni de diversos veïns de la zona, el punt que en aquests mapes indica com a Puig Sesarques en realitat és el de Comaestremer (888) i el Puig Sesarques (872) es troba una mica més a la dreta, en un cim que en alguns mapes no té nom i en altres consta com a Puigderric. En realitat el vertader Puigderric es troba al costat de l'ermita de Sant Nicolau i és força més baix. Al cim del Puig Sesarques hi ha una fita que indica la separació dels termes de Falgons i Biert, o sigui, de les actuals comarques del Pla de l'Estany i del Gironès, de manera que no estan ben fonamentades les afirmacions que fa Jordi López a Sostres comarcals de Catalunya quan diu que la separació de comarques no passa per aquest lloc. Ara bé, el punt més alt de la comarca és el puig de Comaestremer, però aquest cim, cobert de vegetació per tots costats, no té cap interès excursionista, de manera que continuem anant als Puig Sesarques. Entre aquest i el Golany potser hi podria haver disputa de quin dels dos és més alt, problema que solucionem en el nostre it. anant al dos. Ara bé, no és correcte posar el Montner com a sostre comarcal.


Dades de la ruta:

Data : 2 - 5 - 2009
Temps pujada : 2 h 13 min
Temps de baixada : 2 h 31 min
Temps total en moviment : 4 h 44 min
Distancia : 18 Km
Alçada mínima : 236 m
Alçada màxima : 888 m (Segons l'ICC)
Desnivell acumulat : 732 m
Pendent mitjà positiu : 10,40 %
Pendent mitjà negatiu : 9,04 %
Dificultat : Fàcil, però llarga.
Cartografia : Institut Cartogràfic de Catalunya 1:25000
Institut Cartogràfic de Catalunya 1:10000Aproximació:

Per començar l'excursió ens hem d'acostar a Banyoles i buscar direcció Falgons on deixarem la carretera poc abans d'arribar al poble de Falgons per la GIV-5246 en un revolt que indica Sant Nazari una mica tapat per la vegetació. Aquí comença un camí de terra que ens portarà fins a Sant Guifre seguint les indicacions. Deixarem el cotxe fora on comença l'excursió.
Descripció de la ruta:

11:08h Comencem la ruta al costat de Can Guifre per un camí ample seguint les indicacions amb uns postes de fusta amb un cartell que indica Ruta Salamina. Tota la ruta està indicada i només cal seguir els postes, excepte l'ultim tram per trepitjar el sostre comarcal.11:22h La ruta no triga a enfilar-se i ja ens fa suar.11h:40h Passem la major part d'aquesta primera part fins arribar al cim per boscos molt humits amb bona ombra que s'agraeix.11h:47h La Núria ja vol fer part de ruta sola.11:58h Ens trobem un trencall que ens convida a visitar la cova dels capellans a l'esquerre ó continuar la ruta Salamina a la dreta.12:02h Decidim fer una visita i tornar ja que no queda gaire lluny.

12:07h Arriben rapits ja que tot es baixada, ara hem de tornar al trencall i continuar la ruta.


12:21h Una mica de fauna, un cent peus.


12:26h Continuem amb la ruta alternant pendents fortes i plans, on cada vegada es fa més dret.


12:29h Falgueres i molsa típiques de les zones humides.12:41h El camí s'ha anat fent cada vegada més estret com encantador. S'acaba el pendent i fem un bon tros de pla que el dia que nosaltres vam anar estava ple de sots d'aigua que havien d'esquivar contínuament.13:09h Un corrilet abans d'arribar a l'ermita de Sant Nicolau, on haurem d'agafar un camí mes ample que puja a la dreta per anar a buscar el Puig Sesarques. Nosaltres arribem primer a l'ermita descansem una mica y bebem aigua a la font y després tornem per anar a buscar el trencall.13:32h Arribem a una esplanada d'herba on girarem a la dreta seguint les indicacions de Comaestremer que es el cim que trepitjarem com a sostre comarcal.
13:35h De seguida el camí es fa estret i passegem entre la fullaraca.


13:43h Després d'un fort revolt el camí puja dret uns metres fins un coll on hi han cartells indicatius fets amb fusta. Seguirem amunt direcció Comaestremer.


13:47h El cim del comaestremer ó Puig sesarques segons els mapes del ICC on aprofitem per menjar.


14:46h Per baixar podem resseguir el camí de pujada fins al coll i baixar recte en comptes de baixar per on hem pujat fins que sortim a un camí ample que seguirem a l'esquerre fins que ens topem amb la ruta de pujada fins a l'esplanada d'herba on agafem a la dreta on hem pujat i girarem pel primer camí ample que trobem a la dreta per no fer el mateix camí de pujada. sortirem a una carretera que baixant ens portarà a Sant Nicolau. On farem un petit descans.
15:56h La baixada segueix una estona la carretera agafant algunes dreçeres indicades.


16:12h Algunes entre bosc que s'agraeix ja que picava de valent el sol.

17:39h Arribarem a sortir a la carretera per on hem vingut amb cotxe i ja només queda arribar fins a Can Guifré novament seguint la carretera i després el camí de terra.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Així, segur que no és el Montner el sostre del Pla de l'Estany?

Dani ha dit...

El montner segons ICC fa 830m, així que crec que encara ha de creixer una mica.